Kunt u in uw huis blijven na de scheiding?
Als u samen een koophuis heeft en u wilt na de scheiding de enige eigenaar worden, valt er heel wat te regelen. Uw partner heeft recht op zijn of haar deel van het geld dat in de woning zit. U moet hem of haar dan uitkopen. In dat geval moet eerst de woningwaarde vastgesteld worden. Op welk bedrag wordt het huis getaxeerd? Hoe hoog is de hypotheek en wat is ieders aandeel in die hypotheek? Is er sprake van overwaarde of van een restschuld? En hoe moet dat bedrag gedeeld worden? Pas als dat allemaal in kaart is gebracht, is duidelijk voor hoeveel u uw partner moet uitkopen.
Is een hypotheek mogelijk?
Om uw partner uit te kunnen kopen, kunt u uw vermogen aanspreken. Kan dat niet of wilt u dat niet? Dan kunt u een hogere hypotheek afsluiten. Het hangt van uw financiële situatie na de scheiding af of dat gaat lukken. Waar kijkt de hypotheekverstrekker naar? Belangrijk is uiteraard uw inkomen. Maar bent u 10 jaar van uw pensioen verwijderd, dan zijn uw pensioeninkomsten leidend. U moet dus ook nagaan hoe uw pensioen uitpakt gezien de pensioenopbouw van u beiden tijdens de huwelijksjaren. Ook de uitgaven zijn van belang. Wanneer u alimentatie betaalt, valt uw hypotheek lager uit. Verder checkt de hypotheekverstrekker of u nog kredieten aan het aflossen bent, want ook dan valt het hypotheekbedrag lager uit. Heeft u betalingsachterstanden, dan is de kans groot dat u geen hypotheek kunt krijgen.
Hypotheek en woning op uw naam
Kunt u het zich financieel veroorloven om uw partner uit te kopen en kunt u alles financieel rond krijgen bij een hypotheekverstrekker? Dan is de volgende stap dat uw gezamenlijke hypotheek nu alleen op uw naam komt te staan. Uw partner wordt dan ontslagen van zijn of haar zogenoemde hoofdelijke aansprakelijkheid en komt op die manier los te staan van de bestaande hypotheek. U bent vanaf dat moment alleen verantwoordelijk voor de betaling van rente en aflossing. Let op! U kunt pas zelfstandig een hypotheek aangaan als er een getekend echtscheidingsconvenant is en de echtscheiding officieel is. De laatste stap is dan dat de woning op uw naam gezet worden. De notaris maakt hiervoor een akte van verdeling, waarmee het eigendom aan u wordt overgedragen.
Advies over hypotheek en verzekeringen
De periode waarin u gaat scheiden is vaak emotioneel zwaar. Dat wordt nog eens versterkt als er financiële gevolgen zijn die u niet aan had zien komen. Met name de alimentatie en de woning zorgen voor de grootste conflicten. Maak daarom afspraken met elkaar als de relatie goed is. Speelt de scheiding op dit moment? Dan adviseren wij u graag over uw hypotheekmogelijkheden. Ook de veranderingen in uw verzekeringspakket nemen we in dat advies mee.