Uw spullen goed verzekerd op vakantie

Een verzekeraar vergoedt schade alleen als er sprake is van een onzeker voorval. Dat betekent dat u de gebeurtenis niet had kunnen voorzien. Als u onvoorzichtig bent met uw bagage, maakt u het dieven gemakkelijk om toe te slaan. De diefstal was te voorzien en daarom is die schade niet verzekerd. Soms is het niet helemaal duidelijk of u onvoorzichtig bent geweest. U kunt niet continu alert zijn en een moment van onbedachtzaamheid iedereen kan overkomen. Dan moet schade gewoon vergoed worden. Sterker nog: dat is nu precies waarom u een verzekering afsluit. Er wordt bij een schadeclaim daarom goed gekeken naar de omstandigheden. Waar vond de diefstal plaats, heeft u zelf maatregelen getroffen, om welke goederen gaat het en hoe duur waren ze?

Voorzichtig zijn met bagage
In ieder geval goed dus om op reis op uw bezittingen te letten. Houd geld, kostbaarheden en reisdocumenten bij u of berg ze op in een kluis. Als vuistregel geldt dat u voor dure diefstalgevoelige spullen zoals camera, portemonnee, laptop, sieraden of telefoon extra aandacht moet hebben. Als u de zee in gaat en een handdoek en boek onbeheerd op het strand achterlaat, is dat geen probleem. Maar wanneer u daar ook uw iPhone en portemonnee laat liggen, bent u onvoorzichtig. Dat geldt ook als u op doorreis in een hotel overnacht en uw bagage in de auto achterlaat. Of wanneer u op de camping uw telefoon oplaadt in de sanitaire ruimte terwijl u zelf in een cabine staat te douchen.

Verzekerd bedrag en eigen risico
Hoeveel u vergoed krijgt, hangt af van uw reisverzekering. Bespreek met ons wat uw wensen zijn en wij sluiten een passende verzekering af. We stemmen het verzekerde bedrag af op de waarde van uw bagage en vragen welk eigen risico voor u acceptabel is. Verder hangt het af van de waarde van uw gestolen of beschadigde spullen af hoeveel u vergoed krijgt. Voor recent gekochte goederen krijgt u de nieuwwaarde uitgekeerd, voor oudere spullen geldt de dagwaarde. Iedere verzekeraar berekent die dagwaarde op zijn eigen manier. Bij de een krijgt u dus een hogere vergoeding dan bij de ander. Wij zoeken uit welke verzekeraar het ruimhartigst uitkeert.

Kostbaarheden verzekeren
Echt waardevolle spullen, zoals een duikuitrusting  zijn niet altijd automatisch meeverzekerd. Als dat wel zo is, is de vergoeding meestal gemaximeerd. Smartphones en tablets vallen vaak helemaal buiten de dekking. Gaat u vliegen? Waardevolle spullen zoals een laptop, een camera, sieraden, muziekinstrumenten en dure brillen zijn vaak niet verzekerd als ze in het ruim vervoerd worden. Maar vaak kunt u met bijvoorbeeld een kostbaarhedenverzekering toch zorgen voor een goede dekking.

Wilt u zeker weten dat uw bagage tiptop verzekerd is? Vraag ons om advies en wij zorgen ervoor dat u onbezorgd op vakantie kunt gaan.