Zo maakt u een labelsprong van G naar A
Een huis met energielabel G is misschien veel goedkoper dan een volledig energiezuinige woning. Dat voordeel is echter relatief, want u zult iedere maand een fikse rekening krijgen voor gas en elektra. Verduurzamen door te isoleren en zelf energie op te wekken, is de oplossing.
Vloer- en dakisolatie
Energielabel G wordt gegeven aan zeer slecht geïsoleerde woningen. Er ontsnapt dan veel warmte uit uw woning en u betaalt voor energie die u niet gebruikt. Isolatie is daarom de belangrijkste stap om te verduurzamen. Met goede vloerisolatie kunt u al 10% tot 15% van het warmteverlies voorkomen. U bereikt dan vaak al energielabel E. Bedenk verder dat warmte opstijgt en via een slecht geïsoleerd dak naar buiten vliegt. Door het dak te isoleren stopt u dat. Met vloer- en dakisolatie samen kunt u al uitkomen op energielabel D.
Muren isoleren
Veel oudere woningen hebben een spouw: een ruimte van 4 tot 6 centimeter tussen de buitenmuur en de binnenmuur. Door die te vullen met goed isolatiemateriaal blijft er veel meer warmte in binnenshuis. Let op! In de spouw kunnen beschermde diersoorten verblijven. Zoek daarom een bedrijf dat natuurvriendelijk isoleert. Is de spouwmuur al geïsoleerd? Laat dan checken of dat op een efficiënte manier gebeurd is. Heeft uw woning geen spouw? Dan is gevelisolatie aan de buitenkant of de binnenkant een oplossing. Muurisolatie kan uw woning van energielabel D naar C brengen.
Weg met enkel glas
Met energielabel G heeft uw woning waarschijnlijk enkel glas. Dat isoleert amper. Daarom is tegenwoordig Hr++-glas de standaard. Maar u kunt ook vacuümglas nemen dat twee glasplaten heeft met een dunne vacuümruimte ertussen. Of tripleglas met drie glasplaten, maar dan heeft u meestal ook nieuwe goed isolerende kozijnen nodig. Met glas- en kozijnisolatie zit u op energielabel B.
Naar energielabel A
Voor de laatste sprong naar energielabel A of hoger, zijn aanvullende maatregelen nodig. Zoek dan eerst uit wat voor uw huis het meest geschikt is. Wat gaan de investeringen u kosten en hoeveel bespaart u op de korte en de lange termijn aan energiekosten als u bijvoorbeeld kiest voor zonnepanelen, vloerverwarming, een zonneboiler, een warmtepomp of een thuisbatterij?
Aanschaf, verbouwing en verduurzaming financieren
Een huis met energielabel G kan aantrekkelijk zijn om te kopen vanwege de lage koopprijs. Maar houd dan wel rekening met extra kosten voor verduurzaming. Er zijn wel subsidiemogelijkheden en u kunt ook een hogere hypotheek krijgen. Vraag ons daarnaar. Bedenk dat u niet alleen op op energierekening bespaart maar dat uw huid ook direct meer waard wordt.