Nieuws overzicht

Huizenverkoop zit in de lift

Uit cijfers vanm het CBS en het Kadaster blijkt dat het aantal verkochte woningen toeneemt. In de eerste helft van dit jaar zijn 92.383 (bestaande) woningen van eigenaar gewisseld. Dat is bijna 9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Lees verder

Daling ziekteverzuim in 2023 sterkst in horeca

In 2023 is het ziekteverzuim van werknemers afgenomen, na acht jaar waarin het steeds toenam. Het ziekteverzuim daalde van 5,6 procent in 2022 naar 5,3 procent vorig jaar.

Lees verder

Werkloosheid bleef in juni gelijk op 3,6 procent

De werkloosheid in ons land is in juni gelijk gebleven ten opzichte van een maand eerder. In juni zat 3,6 procent van de beroepsbevolking zonder betaald werk. Het werkloosheidspercentage schommelt volgens het CBS sinds de zomer van 2023 al rond de 3,6. Het aantal WW-uitkeringen nam in juni wel licht af.

Lees verder

Grootste stijging huizenprijzen in bijna twee jaar

In juni van dit jaar waren prijzen voor koophuizen 9,7 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster. Het gaat in alle provincies hard omhoog, maar in Utrecht het hardst. Daar bedroeg de stijging vergeleken met een jaar eerder maar liefst gemiddeld 12 procent.

Lees verder

Meer consumenten lenen voor verduurzaming woning

Het aantal consumenten dat leent voor het verduurzamen van hun woning, is gegroeid. En ook het gemiddelde leenbedrag voor verduurzaming stijgt flink. Dit blijkt uit onderzoek van Geld.nl.

Lees verder

Vaker een lening voor een auto afgesloten

Consumenten lenen in verhouding steeds vaker voor de aanschaf van een auto. Dat blijkt uit de Datamonitor Lenen van Geld.nl. De financiële vergelijkingssite onderzocht hiervoor alle geaccepteerde leningaanvragen in de eerste maanden van 2024.

Lees verder

Huizenprijs stijgt hard

De woningprijzen blijven hard stijgen. Het eerste half jaar van 2024 is die stijging van de maanden ervoor nog eens toegenomen. Volgens makelaarsvereniging NVM ligt de prijs van een huis nu 7,2 procent hoger dan aan het begin van dit jaar.

Lees verder

Drukte op hypotheekmarkt neemt toe

Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal van dit jaar een stuk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. In april, mei en juni van 2024 werden in totaal 120.228 hypotheken aangevraagd, een stijging van 27,7 procent.

Lees verder

Inflatie stijgt naar 3,2 procent in juni

Consumentengoederen en -diensten waren in juni 3,2 procent duurder dan een jaar eerder. Dat meldt het CBS. In mei was de inflatie 2,7 procent. Met name de duurdere tabak zorgde voor een stijging van de inflatie.

Lees verder

Spaartegoed loopt op door hogere rente en vakantiegeld

In de maand mei is het totale spaartegoed van Nederlanders naar een record gestegen. Door hogere rentes op spaarrekeningen en de bijschrijving van het vakantiegeld nam het spaartegoed flink toe. Alleen in mei van het coronajaar 2020 werd meer op spaarrekeningen gestort dan in mei van dit jaar.

Lees verder